WWgeschiedenis

Wong’s Wonderolie

…en hoe het zo gekomen is…

 
 
 
“Toen ik 12 jaar geleden in verwachting was van mijn dochter, had ik – net als veel aanstaande moeders – sterk verscherpte zintuigen. In die tijd volgde ik healing- en reading-trainingen waarin we op elkaar oefenden in het ‘lezen’ en ‘in balans brengen’ van energie. Wanneer ik gelezen werd drong zichregelmatig het beeld op van ‘een enorm neuschakra’ en ‘rook’ men geuren in mijn energie. Ik was toen maar net bezig met het ontdekken van etherische oliën en las er veel over om in mijn prille moederschap mijn dochter op een natuurlijke manier te kunnen verwennen en begeleiden bij lichamelijke ongemakken.

paradijskindMeteen al intrigeerde mij de werking van de etherische oliën, en de samenhang met het karakter van de plant of bloem waar de olie van afkomstig was. Ik wou verder kijken dan de lichamelijke uitwerking en zocht informatie over de emotionele, psychische en fijnstoffelijke mogelijkheden. Samen met een vriendin bestelde ik mijn eerste partij oliën en gingen we experimenteren: Wat voel ik als ik deze olie ruik? Wat voor beelden krijg ik? Waar gaat mijn aandacht heen? Wat gebeurt er in mijn lijf? We namen samen privé-lessen in de aromatherapie om meer over de achtergronden te leren. En tijdens deze informatiehonger ontstonden er ideeën voor bepaalde combinaties van oliën en hoe die elkaar konden versterken.

Toen kwam de vraag naar mij toe om voor een Vrouwenworkshop een aantal massage-oliën te maken. Daar ben ik nog steeds dankbaar voor, want dat leek het startsein of het “ja” om de kurk van de fles te halen voor de ontstane mogelijkheden die zich in de voorafgaande tijd in mij hadden uitgekristalliseerd: ik wist meteen welke oliën ik wou maken om een aantal universele vrouwelijke thema’s te vatten. Alsof ze lagen te wachten werden de eerste vijf Wonderoliën geboren!
Daarmee was de stroom op gang. Ik kreeg nu ook zin om oliën te maken voor mannen, voor baby’s en kinderen en voor tijdens de zwangerschap. Naast de intuïtieve trainingen die ik volgde assisteerde ik bij andere groepen en had een kleine kring van healingcliënten. Hieruit putte ik inspiratie om oliën te ontwikkelen voor de herkenbare thema’s die voorbij kwamen.

Soms diende een olie zich aan als een beeld in een droom of meditatie, of was mijn verlangen een bepaald levensthema te doorgronden de aanleiding. Soms was er een combinatie van geuren die ik wou uitproberen, of een titel die bij me opkwam. Het was een puur creatief-intuïtief spel vanuit een innerlijke drang naar ontwikkeling. De gedachte dat dit iets te maken zou kunnen hebben met werk of het ontwikkelen van een product, kwam toen nog niet bij me op.

In mijn omgeving wist men van mijn ontdekkingsreis met de oliën en werd er regelmatig naar gevraagd, dus uit praktische overwegingen besloot ik de titels op een A4-tje te zetten om gemakkelijk te kunnen kiezen. Voor de grap zette ik er de door mijn toenmalige partner gekscherend gebruikte benaming “Wong’s Wonderolie” boven.En toen was het opeens een Assortiment. Omdat ik er plezier in heb om wat ik maak ook “mooi” te willen laten zijn werd het A4tje een folder en de stickertjes op de flesjes etiketten met zelfgemaakte tekeningen. Nog steeds spelenderwijs en organisch. En zo ontwikkelde zich Wong’s Wonderolie verder tot de flesjes met grafisch vormgegeven etiketten en een website met afbeeldingen en teksten…

Gaandeweg meer bewustzijn krijgend in dit grote spel, werd voor mij voelbaar hoe de karakters van Wong’s Wonderolie zichzelf aandienden. Dat het er voor mij om ging me te openen en toe te laten wat zich door mij heen wou vormgeven. Wanneer iemand me complimenteert met het resultaat van het hele Wonderolie karakterpalet, voel ik me daar dan ook altijd wat dubbel bij. Natuurlijk zijn de geurcomposities, teksten en tekeningen door mijn handen gemaakt en ik wil mijn creatieve talenten daarin niet ontkennen, maar wat hier ontstaan is gaat voorbij mijn ikje. Het is meer iets om me diep dankbaar voor te voelen dan trots op te zijn.

ikbenNog steeds – en misschien wel meer dan ooit nu Wong’s Wonderolie een professionele vorm aanneemt – vraagt deze wonderlijke familie me om overgave en loslaten. Ik kan niet plannen wanneer oliën zich zullen aandienen of af zullen zijn: het proces kent zijn eigen tijd. Iedere nieuwe olie, ieder nieuw thema, vraagt erom doorleefd en doorvoeld te worden om een combinatie van geuren te vinden waarbij ik het gevoel heb dat ‘het klopt’. Natuurlijk probeer ik het wel eens over te nemen en te sturen, maar dan stagneert het al gauw en herinner ik me weer: “don’t push the river, it flows by itself!”

Nu het eindstadium van het maken van de Inspiratiekaarten nadert, sta ik weer oog in oog met mezelf: Ik heb een sterk gevoel dat dit de laatste olie van het assortiment is die zich nu ontvouwt. Maar de ervaring heeft me geleerd dat het wijs is tegelijkertijd alle deuren open te houden voor verrassingen. Mijn dochter zei laatst: “Mam, het zou wel heel gek zijn als jij helemaal geen nieuwe Wonderoliën meer zou maken.” En dat vond ik ook, dus ik laat dat beeld maar weer los.
Ik ben heel benieuwd wat Wong’s Wonderolie nog allemaal met me voor heeft……”

Elke Wong Lun Hing
Arnhem, februari 2008