Muziek

Muziek

plaatje-gitaarles_roodYluma kent ook een poot die voortkomt uit de eerste opleiding die ik volgde: een studie klassiek gitaar aan het conservatorium in Arnhem.
Je kunt je voorstellen dat alles wat ik in mijn vervolgopleidingen leerde veel bruikbare kennis en mogelijkheden biedt én invloed heeft op mijn bewustzijn als lerares en gitariste. Volwassenen leerlingen omschrijven mijn gitaarlessen dan ook als ‘verrijkend’ en als ‘muziekhealing’.
In de lessen aan kinderen put ik met veel plezier uit mijn ervaringen met het Spelatelier, een samenwerking met collega-vrienden, die workshops en studiedagen vormgaf op het gebied van onderwijsvernieuwing (thema’s: hartfocus, zelfwaardering, speelkracht, intuïtie, hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit, de coöperatieve spel- en lesvormen).

Het hangt van de interactie met de leerling af welke werk- en spelvormen mijn intuïtie me laat inzetten in de les. Altijd zijn voelend spelen, een speels-creatieve kijk en zelfwaardering daarin belangrijke ingrediënten.

Muziek is voor mij een bruikbare spiegel waar het gaat om ontwikkeling en bewustzijn. Bovendien is muziek trilling en brengt trilling je op een zachte manier innerlijk in beweging.
Daarbij zijn er steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die de positieve effecten van muziek op het gebied van hersenontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling aantonen. Kijk maar eens op de site Muziek maakt slim als je hier meer over wilt lezen. En op mijn pagina over Gitaarles om een idee te krijgen van hoe ik mijn lessen organiseer.

Interessante links

Muziek maakt slim: informatie over de positieve effecten van muziek op o.a. hersenontwikkeling
Bladmuziek Plus: eenvoudig bladmuziek voor o.a. de gitaarlessen online aanschaffen
Tijdschrift Educare: artikelen en inspiratie voor opvoeden en onderwijs vanuit een holistische visie
Nieuwe Tijds Kinderen: informatie over het anders zijn van de kinderen van deze tijd
Hoogbegaafdheid: een heldere kijk op hoogbegaafdheid
Hooggevoeligheid: een heldere kijk op hooggevoeligheid